Somnul este esențial pentru menținerea sănătății corpului și a minții. Nu este fără motiv că despre somn se spune că este cel mai bun cosmetic. În timpul somnului, creierul tău repară daunele, organizează și își amintește informațiile noi și uneori chiar rezolvă probleme pe care nu le poți face față în timp ce ești treaz. Vezi cele mai bune remedii pentru slăbire naturală
Care este rolul somnului? Unii spun că somnul este o pierdere de timp. În societatea modernă există chiar tendința de a prelungi perioada activității zilnice în detrimentul somnului. Aceasta este o greșeală. Cercetările științifice arată că somnul este fundamental pentru sănătate, iar lipsa acestuia poate duce la moarte mai rapid decât lipsa hranei.
După doar 2-3 nopți nedormite, starea fizică și psihică se deteriorează dramatic, memoria și concentrarea sunt reduse. Privarea de somn afectează negativ activitatea, reduce rezistența la boli, crește riscul de accidente. Pe scurt: somnul este sănătate. Dar ce se află cu adevărat în spatele acestui slogan?
Somnul – repararea instantanee a corpului
În timpul somnului, întregul corp este regenerat și, mai ales, repararea daunelor cauzate creierului în timpul trezirii.
Somnul din punct de vedere medical înseamnă pur și simplu oprirea activității sistemului nervos central și reînnoirea acestuia la nivel fizic. Aceasta este funcția cea mai de bază a somnului, dar desigur nu este singura – explică dr. Michał Skalski, un psihiatru de la Departamentul de Psihiatrie din cadrul Universității Medicale din Varșovia.
În timpul somnului există două stări care se împletesc între ele în timpul nopții. Starea NREM (Miscarea Ochilor Non Rapid) este un somn adânc, calm, cu unde lente (frecvența undelor creierului este apoi cea mai mică). Este împărțit în patru faze. Primul durează doar câteva minute și este jumătate de somn, jumătate trezit. În a doua și a treia fază, visul se adâncește treptat pentru a intra în al patrulea, cel mai adânc. Activitatea creierului dispare aproape complet. În această fază, creierul se regenerează intens la nivel celular, pur chimic. Vezi cele mai bune remedii pentru slăbire naturală
Unii oameni de știință spun că aceasta este cea mai importantă și chiar singura funcție a somnului. Ei cred că visele nu contează prea mult pentru sănătatea noastră – spune dr. Michał Skalski. – Dar cum să explicați faptul că la persoanele cu accidente, cu leziuni cerebrale, crește somnul REM, adică faza de vis, care accelerează vindecarea?
Prelucrarea datelor în timpul somnului
Somnul REM (mișcare Rapid Eyes), în timpul căruia se creează vise (numite și paradoxal), este somn activ. Creierul funcționează apoi intens, deși într-un mod diferit decât în timpul trezirii. La un adult sănătos, această afecțiune durează aproximativ un sfert de noapte și se execută ciclic (alternativ cu NREM), etapele REM ulterioare devenind mai lungi (de aceea avem cele mai multe vise dimineața). În această fază, mușchii noștri se relaxează, deci nu ne urmăm visele (corpul nostru rămâne nemișcat, deși într-un vis alergăm, de exemplu).
Nu există date clare cu privire la efectul viselor asupra vieții noastre, dar se știe cu certitudine că în timpul somnului REM creierul face o muncă extrem de importantă. Acest lucru este atunci când informațiile colectate în timpul zilei sunt organizate și segregate.
În faza REM, sunt sensibilizați receptorii, care în timpul zilei vor răspunde la diverși stimuli externi – explică dr. Michał Skalski. – De asemenea, sunt reconstruite neurotransmițătorii. Creierul își umple revistele cu ele și se trage din ele într-o stare de veghe. Acest lucru este important deoarece apare o boală, de exemplu depresia, când lipsesc neurotransmițătorii. Vezi cele mai bune remedii pentru slăbire naturală
Mai simplu spus, se poate spune că regenerarea fizică a creierului are loc în faza NREM, în timp ce regenerarea funcțională are loc în faza REM. Starea somnului paradoxal este și o condiție în timpul căreia se înregistrează urme de memorie. Acest lucru se întâmplă atunci când are loc învățarea de informații noi. Creierul se aranjează și se separă. Este ca o menajeră care organizează rafturile, hotărând ce va fi util și ce nu, ce poate fi pus la o parte și ce să arunce. Principalul criteriu pe care creierul îl folosește în timpul acestei lucrări este criteriul supraviețuirii și, prin urmare, informațiile de care creierul crede că avem nevoie cel mai mult sunt amintite.