Poate fi negru, cu lapte, cu adaos de diferite siropuri dulci și chiar cu frișcă sau înghețată. Cafeaua, pentru că vorbim despre asta, este una dintre cele mai populare băuturi. Ajungem la ea atunci când simțim o scădere a energiei, este o parte integrantă a dimineții în multe case și o întâlnire după-amiază cu prietenii. Ce efect are cafeaua asupra corpului uman și cum să recunoască hipersensibilitatea la cofeină?
Se spune multe despre cafea – uneori bune, alteori rele. Nu este de mirare că oamenii de știință examinează de ani buni ce efect are cofeina asupra organismului uman. La urma urmei, mulți dintre noi ajungem la asta în fiecare zi, de multe ori de mai multe ori. Se întâmplă că suntem dependenți de asta, dar se întâmplă, de asemenea, să ajungem automat la o ceașcă de cafea, băutul devenind un anumit ritual. O băutură fără de care nu ne putem imagina dimineața sau desertul după cină.
Cafeaua … te binecuvântează
– Consumul moderat de cafea (2 până la 3 căni pe zi, în care 3 căni sunt deja considerate a fi cantitatea maximă sigură pentru persoanele sănătoase) nu dăunează sănătății și poate avea un efect pozitiv asupra organismului nostru. Cercetătorii britanici publicate recent arată că consumul de cafea reduce riscul de boli fatale, printre altele, printr-o mai bună funcționare a ficatului și a sistemului imunitar. Cercetătorii au analizat nouă studii pe termen lung care au implicat jumătate de milion de oameni din zece țări europene. S-a dovedit că consumul regulat de cafea poate reduce semnificativ riscul de ciroză hepatică – asigură Patrycja Jeziak, dietetician și antrenor personal.
Cafeaua conține, de asemenea, multe alte proprietăți care ne afectează pozitiv sănătatea. – Stimulează sistemele digestive și circulatorii, reduce riscul de diabet zaharat de tip II (studiile au arătat că antioxidanții conținuți în cafea au un efect benefic asupra metabolismului zahărului din organism), crește eficacitatea antichigenelor, deci puteți lua o cantitate mai mică de cafea și protejați împotriva bolii Parkinson, pentru că stimulează vasele de sânge din creier, datorită cărora mai multe substanțe nutritive și oxigen ajung în celulele nervoase – expertul calculează și adaugă că cafeaua reduce și riscul de cancer colorectal și vezical. Ajungem la o cafea mai ales când ne simțim obosiți și somnolenti sau luptăm cu presiune scăzută. Și pe bună dreptate, pentru că cofeina va ajuta temporar în ambele cazuri.
Cu toate acestea, uneori poate doare
Unii oameni simt suferințe neplăcute după o cană. Și nu este vorba doar de oameni hipertensivi care ar trebui să fie foarte atenți la cafea. Uneori se întâmplă că suntem sensibili genetic la cofeină și după consum, vor apărea diverse simptome neplăcute. Cu toate acestea, este greu de găsit motivul, pentru că am consumat cafea de ani buni, din obișnuință și ne învinovățim de bolile noastre asupra altor alimente și băuturi.
– Persoanele cu hipersensibilitate la cofeină pot prezenta simptome precum stare generală de rău, agitație, anxietate, creștere tranzitorie a tensiunii arteriale, atacuri de panică, probleme stomacale, diaree. Cu toate acestea, trebuie amintit că unele dintre simptomele observate după consumul de cafea pot fi cauzate de adăugarea de lapte și nu trebuie să fie legate de cofeină – explică dietistul. Așadar, merită să observați semnalele pe care corpul nostru le trimite și să reacționeze – modificați-vă obiceiurile zilnice și este mai bine să mergeți la un specialist pentru ajutor. Introducerea proprie a unei diete de eliminare este adesea ineficientă și consumă foarte mult timp.
Aveți grijă cu cofeina ar trebui să vă luptați și cu unele boli. – Aportul crescut de cofeină este foarte periculos în bolile autoimune și în tendințele lor. Adesea este asociată cu amenințări precum RA (artrita reumatoidă), diabet zaharat de tip I. În plus, utilizarea de cafeină în afecțiuni precum Hashimoto este descurajată, inclusiv din cauza posibilității interacțiunii sale cu levotiroxina sau alte medicamente – avertizează expertul.